Recepty na Zelený čtvrtek

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

ŠPENÁTOVÝ KRÉM 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1/2kg mraženého ne 1kg čerstvého špenátu, 1/2 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 4 vejce natvrdo, toastový chléb na krutony, 50ml plnotučného mléka Na oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme špenát a chvilku podusíme. Potom zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut. Na troše oleje orestujeme na kostičky nakrájený toastový chléb. Polévku rozmixujeme, zjemníme mlékem a prohřejeme. Do hotové polévky dáme vejce a krutony. TAGLIATELLE S RUKOLOU 300g tagliatelle, 200g polotvrdého sýra, 1/2 sklenice mléka, asi 150g rukoly, sůl Rukolu nakrájíme nadrobno. Do menšího hrnce nalijeme mléko a přidáme sýr nakrájený na kostičky, dáme na mírný plamen a necháme za stálého míchání rozpustit. Sundáme z plotny, přidáme rukolu a promícháme. Sýrovou omáčku vmícháme do uvařených těstovin (al dente) a posypeme lístky rukoly. ZELENÝ SALÁT 1 řapíkatý celer, sůl, pepř, plechovku artyčoků (425ml), 1 salátovou okurku, 3 delší světlezelené papriky, 1 hlávku ledového salátu, 100ml čerstvě vymačkané citronové (limetkové) šťávy, lžičku cukru, 75ml oleje, svazeček pažitky Celer nakrájíme na malé kousky a ve vroucí osolené vodě blanšírujeme cca 3 minuty. Artyčoky rozpůlíme, okurku nakrájíme na tenké plátky, papriky zbavíme jádřince a nařežeme na kolečka, salát natrháme na kousky. Citronovou šťávu osolíme a opepříme, přidáme cukr a olej, zálivku promícháme se zeleninou. Posypeme nakrájenou pažitkou. MEDOVÉ JIDÁŠE 170ml plnotučného mléka, 1/2 kostky droždí (21g), 70g cukru krupice, 350g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, lžička soli, 70g másla, 1 žloutek, 1 vejce na pomazání, med na potření Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme v teple vzejít kvásek. V míse smícháme obě mouky, sůl, rozehřáté máslo, žloutek a přidáme kvásek. Zaděláme těsto, zasypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu. Těsto pak rozdělte na 20 kousků, vyválíme dlouhé válečky a stočíme do spirály jako šnečí ulitu, moc neutahujeme. Přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, tím spojíme i konce, aby držely tvar. pečeme asi 15 minut na 160°C, dozlatova. Ještě horké potřeme medem.

Komentáře a dotazy…