Přírodně kvašené okurky

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Do hrnce dáme koření,vodu a sůl a chvíli povaříme,necháme vystydnout na 35-40°C. Z nálevu vyndáme bobkový list. Okurky (o velikosti do 10cm)kartáčem omyjeme a větší na několika místech propícháme vidličkou.Větší vkládáme do 5l láhve,prokládáme rozpůleným česnekem,feferonkou,koprem a na špalíčky nakrájeným křenem. Někde se přidává i vinný list.Zalijeme nálevem,zatížíme, položíme víčko a necháme 2-3 týdny stát.Jestli je chceme uchovat do Vánoc i déle připravíme si umyté láhve,vkládáme menší okurky a postupujeme stejně.Přikryjeme víčky(nezašroubujeme). Necháme 3 dny,aby se nastartovalo mléčné kvašení.Potom víčka utáhneme a odložíme do spižírny - do chladu.Samé se zavaří.Nejdříve voda zbělá,zakalí se a asi po dvou týdnech se začne čistiti a bílí kal se začne usazovat.Takto ošetřené vydrží až do jara,ale u mně steží do vánoc.Zbaštím je. Přírodně kvašené okurky jsou sice kyselé,ale zdravější a mají blahodárný účinek na žaludek.Když skončí okurková sezona,obdobně dělám i květák(rozebraný na větší růžičky-viz Květák a la rychlokvašky).

Komentáře a dotazy…