Polevy na perník

Autor receptu: Dědeček Hříbeček (507 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • černá uvařená káva
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • ztužený tuk

ZÁKLADNÍ BÍLKOVÁ POLEVA NA ZDOBENÍ 170g moučkového cukru, 1 bílek, několik kapek octa nebo citronové šťávy Cukr s bílkem a několika kapkami octa třeme, až je poleva lesklá a hladká. Pokud chceme kresbu na velké perníky nanášet štětcem, oddělíme ji od připravené polevy na zdobení a zředíme octem. BÍLKOVÁ POLEVA NA POLÉVÁNÍ 100–120 g moučkového cukru, 1 bílek, několik kapek citronové šťávy Bílek s cukrem a šťávou třeme, až je poleva hladká a lesklá. Hodí se na polévání velkých ploch, k polévání na plechu i na namáčení perníků. CITRONOVÁ POLEVA 180g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce teplé vody Suroviny utřeme dohladka. Aby poleva byla jasně bílá a dobře kryla, přidáme půlku dobře rozšlehaného bílku. RUMOVÁ POLEVA 480g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 lžíce teplé vody Cukr s rumem a vodou utřeme. POMERANČOVÁ POLEVA 180g moučkového cukru, šťáva a kůra z 1 pomeranče, 2 lžíce vody Cukr třeme se šťávou, vlažnou vodou a nastrouhanou kůrou. KÁVOVÁ POLEVA 180g moučkového cukru, 3 lžíce uvařené černé kávy Cukr třeme s kávou dohladka. KAKAOVÁ POLEVA 80g ztuženého tuku, 80g moučkového cukru, 2 rovné lžíce kakaa, 1 lžíce mléka, 1 lžíce škrobové moučky Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko, rozmícháme do polohusta, přidáme škrobovou moučku a třeme, až je poleva lesklá a hustá. Odstavíme z horké lázně a perníky v polevě namáčíme nebo velké plochy poléváme (na plechu). ČERNÁ POLEVA Z MEDU A KAKAA 2 lžíce medu, 1 lžíce vody, 1 lžíce kakaa, kousek másla Med s vodou povaříme, odstavíme, přimícháme kakao i malý kousek másla a dobře rozmícháme. Tato poleva má vysoký lesk. ČOKOLÁDOVÁ POLEVA 100g čokolády, 30g ztuženého tuku Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme tuk a dobře zamícháme. Používáme ji při zdobení kornoutem. Aby nevychladla, necháváme ji v misce na teple.

Komentáře a dotazy…