Pikantní zelné závitky

Autor receptu: Eva52 (17 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Na 10 porcí Rýži uvaříme tak na půl (necelých cca 10 minut), případnou vodu slijeme. Z hlávky zelí vyřízneme kolem koštálu střed asi ve tvaru kužele, dáme do vroucí vody nejprve košťálem dolů. Nahoru, k zelí dávám do vroucí vody rajčata, aby šla dobře oloupat. Smícháme ml. maso, rýži , sůl, pepř, ml. papriku, nadrobno nakr. 2 cibule a na špičku lžičky chilli. Důkladně promícháme. Hlávku zelí otočíme a ještě chvilku povaříme. Mezitím si nakrájíme papriky a rajčata. Vidličkou odebíráme z hlávky zelí vrchní listy, dokud to jde. Zbytek opět chvíli povaříme. U vychladlých listů seřízneme vystouplý košťál, do těch míst vložíme směs masa (asi jako z větší lžíce). Balíme tak, že přehneme přes maso list na straně košťálu, potom strany (vznikne cosi jako otevřená obálka) a zarolujeme. Postupně odebíráme další listy z hlávky a balíme. Závitků bude nejméně 20 ks Na dno titanového (litinového, jiného silnostěného) hrnce dáme polovinu kys. zelí, 1 cibuli nahr. na měsíčky, třetinu uzeného bůčku, polovinu nakr.paprik i rajčat a narovnáme závitky. Zalijeme polovinou protlaku. Dáme druhou třetinu uzeného bůčku, druhou polovinu paprik, rajčat a protlaku. Když to vařím pouze pro dospělé přidávám malé 2-3 chilli papričky Narovnáme druhou vrstvu závitků. Navrch rozprostřeme druhou polovinu kysaného zelí a zbytek uzeného bůčku. Nepodlévám, zelenina i maso pustí dost šťávy Vaříme při mírné teplotě 90 - 120 minut. Když nakládáme zelí, dávám si dvě malé hlávky do sudu mezi krouhané a z těch je to nejlepší.

Komentáře a dotazy…