Perníková chaloupka s mandlemi

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
26× přidáno do oblíbených
  1. Med rozehřejeme se 100 ml vody a necháme mírně vychladnout. Oba druhy mouky, koření a sodu prosijeme na vál. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme medovou hmotu a vypracujeme hladké, pevné těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladničce 2 dny odležet.
  2. Z části odleženého těsta vyválíme prameny silné asi 1-1,5 cm a dlouhé asi 16-18 cm. Skládáme je na plech vyložený pečícím papírem asi 3 mm od sebe a tvoříme tak stěny chaloupky. Na boční stěny chaloupky potřebujeme po 5-ti pramenech, na přední a zadní po 10-ti.
  3. Přední a zadní stěnu do půlky zešikma seřízneme, abychom vytvořili štít. V přední vykrojíme okénko a dveře (z nich vyřízneme komín). Z další části těsta vyválíme plát silný 5 mm, vykrojíme z něj 2 obdélníky o velikosti asi 22x15 cm na střechu, dále dveře, okenice, srdíčko a malé obdélníčky na ozdobu střechy.
  4. Vše, kromě střechy, ozdobíme půlkami mandliček. Ze zbylého těsta vytvoříme plot a podstavec po chaloupku. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 180°, asi 25-30 minut, menší tvary kratší dobu. Po upečení perník potřeme rozšlehaným bílkem a necháme vychladnout na plechu.
  5. V kastrůlku se silným dnem rozehřejeme cukr s 50 ml vody a medem a necháme zkaramelizovat. Horkým karamelem potíráme hrany jednotlivých dílů chaloupky a slepujeme je k sobě. Nakonec chaloupku opatrně přilepíme k podstavci.
  6. Z cukru, bílků a citronové šťávy vymícháme hladkou lesklou polevu. Nejdříve potřeme střechu, pak ji dáme do papírového kornoutu a chaloupku s ní dozdobíme.

Komentáře a dotazy…