Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
212× přidáno do oblíbených

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…