Ošatkový domácí chleba- celozrnný

Autor receptu: aťka (23 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
14× přidáno do oblíbených

250 ml. vlažné vody, 7 lžic kvásku, 250 dkg hl. mouky,150 dkg celozrnné , 50 žitné a 150 chlebové mouky. 3 lžičky soli,1 lžička cukru,1.5 dkg droždí/ čerstvé - "se slonem"/ 2 lžičky kmínu. Vejce na potření. Do DP dáme nejdříve tekuté-potom mouky-na jednu stranu sůl-na druhou cukr+droždí a zapneme program "těsto" /možno zadělat i v míse "ručně"/-po vykynutí cca 1-1 1/2.vyklopíme ještě jednou pořádně prohněteme a vytvarujeme chleba-dáme do ošatky na cca 1 hodinku ještě vykynout -poté opatrně přendáme na plech a dáme péct./ na 5-8 min.na 220 st. potom ještě 20-25 min. snížíme na 170 a dopečeme.Chleba ještě před pečením potřeme vajíčkem anebo jen osolenou vodou a do trouby dáme na prvních 10 min. kastrolek s vodou.

Komentáře a dotazy…