Oběd 1 - Chlebová polévka a segedín

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

CHLEBOVÁ POLÉVKA 1,5 l vývaru, 200 g tvrdého chleba, 60 g sádla, 1 cibule, ml.sl.paprika, sůl, 2 vejce, 2 nožičky párku Tvrdý chléb nakrájíme na kousky, v kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájený chléb a všechno osmahneme. Potom přilijeme vývar (případně vodu), přidáme papriku, sůl a necháme asi 20 minut vařit, potom rozmixujeme. Vajíčka rozkvedláme v hrnečku a za stálého míchání je vlijeme do vařící polévky. Přidáme na kolečka nakrájený (můžeme i předem opečený) párek, prohřejeme a na talíři posypeme pažitkou nebo petrželkou. SEGEDÍN 40 dkg vepřového bůčku, sůl, 3 lžíce oleje či sádla, 60 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kmínu, 300 g kys. zelí, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce hl. mouky Bůček nakrájíme na větší kostky, cibuli a česnek nadrobno. V kastrolu si rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli a česnek, potom přidáme lžičku ml. papriky a kmínu, přilijeme lžíci vody a zamícháme. Nasypeme nakrájené a osolené maso a osmahneme je, aby se zatáhlo. Jakmile zesvětlá a je ze všech stran lehce opečené, přidáme vodu a necháme asi 30 minut dusit pod pokličkou. Občas zkontrolujeme, jestli se voda nevydusila a případně zamícháme. Mezitím si necháme okapat kysané zelí, podle potřeby ho překrájíme a rozdělíme na polovinu. První část přidáme k masu po 30 minutách dušení a zamícháme. Pokud je třeba, zalijeme vařící vodou a dusíme, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme druhou část kysaného zelí. Do zakysané smetany vmícháme trochu hl. mouky a vmícháme ji do omáčky a ještě 10 minut povaříme. Podle chuti dokořeníme a můžeme přidat i pár snítek kopru. Chcete-li mít segedín chutnější, použijte místo vody vývar z masové kostky.

Komentáře a dotazy…