Kvašené zelí

Autor receptu: Hrabča (510 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Nahrubo nastrouháme mrkve. Zelí pokrájíme najemno, cibuli na jemná půlkolečka. Zeleninu rukama promačkáme s kmínem a solí. Necháme 10 minut odpočívat a znovu promačkáme. Jakmile zelenina pustí vodu, můžeme jí plnit do sklenice. Zeleninu ve sklenici důkladně pěchujeme a hned jak sklenici naplníme, tak zelí zatížíme jakoukoliv jinou sklenicí, která projde otvorem natěsno. Nálev tak bude moct volně vytékat, ale kousky zelí už neprojdou. Sklenici, která funguje jako závaží, naplníme vodou (ideálně pískem nebo kamínky), případně ještě na sklenici položíme kámen nebo závaží. Takto naložené zelí necháme při pokojové teplotě (mimo přímý svit slunce) kvasit 5-7 dnů (v teplých dnech kratší dobu). Vykvašenou zeleninu rozdělíme do menších šroubovacích sklenic (plníme až po okraj) a dáme do lednice. Zelenina vydrží nejméně 3-4 měsíce. Poznámka: Množství surovin je na pětilitrovou zavařovací sklenici.

Komentáře a dotazy…