Domácí chléb (kyne přes noc) pečený v litinovém hrnci

Autor receptu: MalaAnturka (9 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
10× přidáno do oblíbených

Do mísy dáme mouku ,droždí ,sůl a kmín a vše promísíme...poté přilejeme vodu a znovu promícháme. Vznikne vlhký chuchvalec,který přikryjeme potravinářskou folií a dáme na teplé místo (já nechala v kuchyni) kynout na 12 - 18 hodin.proto je dobré zadělat si těsto navečeru a druhý den péct Poprášíme si dostatečně pracovní desku,seškrábneme na ní těsto ,které též poprášíme moukou a párkrát placku přeložíme přes sebe a necháme 15 min.odpočinout. Poté se pokusíme placku zformovat do koule ,položíme jí na dost pomoučněný vál , poprášíme ji opět dostatečně moukou a přikryjeme utěrkou,takhle ho necháme další dvě hodinky odpočinout. Tak půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C i s litinovým hrncem uvnitř.... po půl hodině opatrně odklopíme hrnec a rychlým chvatem do něj vložíme těsto ,přikryjeme pokličkou a pečeme cca 30 minut. Po té odkryjeme a dopečeme cca 15 -30 minut dle požadované barvy kůrčičky ...mě stačilo 15 minut. Pak chleba vyndejte ,nechte vychladnout a můžete se kochat křupinkáním chladnoucí kůrky ,je to božský zvuk ...hih a to jako fakt...taky jsem se divila,ale je to tak

Komentáře a dotazy…