Adventní věnec - kynutý

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1 kostka droždí
  • vejce na pomazání těsta
  • 2 vejce
  • povidla podle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g sádla
  • 150 g másla
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 250 ml mléka

Hladkou i polohrubou mouku smícháme. Do vlažného mléka (200 ml) rozdrobíme droždí a zasypeme 1 lžící cukru a 1 lžící mouky a nechte vzejít kvásek. Ve velké zadělávací míse smíchejte mouku s cukrem a solí. Uprostřed sypké směsi udělejte důlek a přidejte 2 vejce, rum, kůru a přepuštěné máslo se sádlem (společně je rozpustíme v kastrůlku a necháme zchladnout). Pak přidáme i kvásek a postupně přiléváme zbylé vlažné mléko. Vypracujte hladké vláčné těsto, poprašte ho moukou a nechte 2-3 hodiny kynout. Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 2 stejné části (můžeme je i odvážit). Těsto vyválíme na obdélníky a na jejich střed naneseme povidla (švestková a meruňková). Těsto zavineme a spoje dobře přitiskneme a zahneme dospod. Oba prameny propleteme a spojíme do kruhu (můžeme zafixovat špejlemi). Spletený věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi a před pečením necháme ještě asi 20-30 minut nakynout. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180° a pak teplotu stáhneme na 160° a pečeme ještě 30-35 minut.

Komentáře a dotazy…