Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
211× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

hanik29|6. března 2014
vypadá zajímavě -zkusím Odpovědět
mikito|31. ledna 2014
mikito - prosím o radu, jaké množství citronové šťávy z citronu nebo konzervované je třeba na 2 l mléka ? 0,5 desetiny litru, 1 desetina litru ? Více nebo méně ? Odpovědět
Beátka|31. prosince 2013
práve som ho spravila, tak uvidíme ako bude chutiť Odpovědět
pejlen|21. prosince 2013
Zaujalo me, vyzkousim! Odpovědět
danca.popovicova|20. prosince 2013
1+ vyzkouším Odpovědět
magdalena.srubarova.7|30. řijna 2013
vyzkouším =) docela mě ještě láká tam přidat bylinky. zkoušela jste to? Odpovědět
Tereza21|14. řijna 2013
mňam sýreček 1* Odpovědět
sabuska.rozlivkova|20. června 2013
super Odpovědět
lucia.judakova|15. května 2013
mmm, toto skúsim Odpovědět
korrrinka|13. května 2013
vypadá to zajímavě Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!