Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
211× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

aťka |29. ledna 2013
opravdu jednoduché- jen složité bude sehnat domácí mléko. Odpovědět
biglol |28. ledna 2013
pěkný recept, problém bude sehnat domácí mléko Odpovědět
Bábrle Inka |27. ledna 2013
Mléko od chovatele asi neseženu, ale máme tady tu "plechovou krávu", ta by mohla stačit. :-) Odpovědět
jola |26. ledna 2013
vyzkouším Odpovědět
jana.remkova.7 |23. ledna 2013
To nemá chybu!!! paráda a budu se snažit ho vyzkoušet, jen jestli se mi povede?? Nevím:-) Odpovědět
Horalka |13. ledna 2013
to neznám, a jakmile budu mít cestu okolo kravína na Příchovicích, hned vyzkouším. Mají výborné mléko, takže sýr bude luxusní :-) Odpovědět
evahu |4. ledna 2013
zajímavý recept Odpovědět
krups|27. dubna 2015
určitě vyzkouším, foto nádhera Odpovědět
magic11|21. dubna 2015
zkusím Odpovědět
Sihy|13. dubna 2014
Vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!