Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
211× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

roxana-zdena |30. dubna 2013
Vypadá to dobře, zkusím-) Odpovědět
Uzzi1 |27. dubna 2013
pěkné Odpovědět
pajunc |25. března 2013
uzasne :-) Odpovědět
slavuska |5. března 2013
včera jsem ho zkoušela, a je opravdu dobrý, a jednoduchý. jen jsem si naivně mylela, že z litru mléka bude sýra víc, než odhadem 150g :D Odpovědět
kyschu |21. února 2013
Dejte potom vědět, jak to dopadlo :) Odpovědět
Kristyna |18. února 2013
vyzkouším to, vypadá to velmi lákavě Odpovědět
slavuska |15. února 2013
vypadá to jednoduše. a lákavě Odpovědět
FOTOrecepty |14. února 2013
Není nad domácí sýr. Odpovědět
bona |3. února 2013
Taky dělám moc dobrý můžeme do sýru přida rovnou papriku, česnek, bylinky apod. nebo následně naložit do solného nálevu Odpovědět
Doga |31. ledna 2013
Mléko od farmáře mám, takže jdu do toho. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!