Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
211× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Trrri |29. května 2013
mnam, to jsem jedla často v jedný indický restauraci, to určitě vyzkouším :) Odpovědět
david.kruml.1 |25. května 2013
rád bych to zkusil , ale kde sehnat MLÉKO!!! Odpovědět
Michi |23. května 2013
like Odpovědět
dagmar.gebauerova.9 |17. května 2013
jde to z normálního krabicového mléka :D :D Odpovědět
anasy |12. května 2013
paráda! Odpovědět
junkie09 |11. května 2013
zajímavé! Odpovědět
lucie.s.kopecka |10. května 2013
máme moc rádi sýry, moc rádi vyzkoušíme - ukládám Odpovědět
Lucie10 |10. května 2013
ukládám Odpovědět
Lucie10 |10. května 2013
dobrota Odpovědět
Lucie10 |10. května 2013
SUPER Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!