Staňte se našimi fanoušky na:

Lokše z bramborového těsta

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
24× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Brambory uvařené ve slupce(moje babička je dělala i ze zbytků šťouchaných brambor) oloupeme, necháme vystydnout a na jemno nastrouháme. Přidáme mouku, ale jen tolik,aby těsto nebylo moc husté a osolíme. Z dobře vypracovaného těsta uděláme váleček,který nakrájíme na kousky o váze 50g. Každý kousek na pomoučeném vále vyválíme do kruhu,oprášíme od mouky a na suché sporákové plotýnce, nebo teflonové pánvy z obou stran upečeme jako palačinku. Sladká varianta: Lokše hodně pomašlujeme rozpuštěným máslem, nebo sádlem,potřeme švestkovými povidly, srolujeme a sypeme mletým mákem s cukrem.Nakonec můžeme ještě polít máslem. SLANÁ varianta:Rozehřejeme sádlo(nejlepší je husí),přidáme rozetřené stroužky česneku a každou lokši pomašlujeme a mírne osolíme. Já osobně mám raději na slano. Jako příloha:Ve Slovenském Grobu se každoročně pořádají husí hody,kde se husi pečou originálním způsobem v peci a jedí se s lokšami.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Bagorz |26. února 2013
to sliším poprvé,ale fakt by to nebylo ono!Toto ať nikdo ani nezkoušííí! Odpovědět
šanela |26. února 2013
naposled když jsme byli na Slovensku a dělali lokše, naše teta (slovenka) říkala, že je máme rovnou smažit na sádle, že si tím ušetříme práci - ale nebylo by to ono :-) taky je miluju s vepřovým sádlem a solí Odpovědět
Bagorz |26. února 2013
mne taky:-) Odpovědět
kote19 |26. února 2013
zajímavý recept :) Odpovědět
ralena|26. února 2013
pecu je casto, ale nejvic mi chutnaji s veprovym sadlem Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!