K vytvoření receptu mě inspiroval sendvič, který jsem ochutnala na Sicílii. Tam jsou totiž v oblasti přípravy nejrůznějších dobrot z lilku opravdoví mistři.
Lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky. Osolíme a necháme 30 minut na sítu vypotit. Pak opláchneme a pomocí utěrky vysušíme dosucha (i mačkáme).
V misce smícháme nasekanou petrželku, česnek a kapku olivového oleje.
V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej (nebo směs slunečnicového a olivového) a smažíme na něm lilky dočervena. Vyjmeme a necháme krátce okapat na papírových utěrkách. Zkusíme prstem - tužší kousky nejsou dostatečně propečené, tak je dáme ještě na chvíli dopéct do předehřáté trouby.
Ještě teplý lilek dáváme postupně do misky s petrželkou a zlehka promícháváme, aby se chutě prolnuly.
Pánev po lilku vytřeme papírovou utěrkou a na troše olivového oleje opečeme plátky halloumi dozlatova.
V troubě po lilku lehce opečeme chleba proříznutý na půlky. Můžeme lehce potřít olejem a dát pod gril.
Na spodní díl chleba naklademe silnou vrstvu lilku – plátky se mohou trochu překrývat. Pak poklademe plátky sýra a nakonec plátky rajčátek. Přiklopíme druhou půlkou chleba a trochu stlačíme rukou. Ihned podáváme.