Staňte se našimi fanoušky na:

Vícezrnné dalamánky

Autor receptu: svatava.adamova (85 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Kvasnicová varianta vícezrnných dalamánků Ze všech surovin uhněteme v robotu nebo ručně těsto. Hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny mísy (dejte mu aspoň deset minut, těsto se vám odvděčí). Pokud je těsto příliš hutné, dopřejeme mu ještě trochu syrovátky, nebo vody. Toto těsto by mělo být hydratovanější. Hmotu v míse zlehka orosíme vodou a přikryjeme pokličkou nebo zabalíme do igelitu a dáme do tepla. Simulujeme tak prostředí kynárny. Necháme ho vykynout. Poté ho rozdělíme na 8 kousků, ze kterých naolejovanými rukami vytvarujeme dalamánky nebo bulky. Zapneme troubu, předehřejeme jí na maximum, zatím nám housky nakynou. Nyní housky žiletkou nařízneme. Zlehka je postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do rozpálené trouby. Je fajn sázet housky na rozpálený plech, ale toto pečivo je malé a zvládne to klidně i bez toho. Na dno trouby nalijeme vodu, čímž troubu zapaříme. Pečeme 10-15 minut na maximum, pak při 210 stupních dalších 20-30 minut (nebo podle barvy) dokřupava. Každá trouba peče jinak, věřím, že tu svojí troubu znáte a tak dokonale odhadnete dobu pečení... Kvásková varianta vícezrnných dalamánků Když tolik nespěchám a nemám doma droždí, dělám kváskovou variantu těchto dalamánků. Je to jednoduché - všechnu žitnou mouku - chlebovou i celozrnnou nechám 10-12 hodin rozkvasit s lžičkou kvásku a 170 ml syrovátky. Když mi tento kvásek nakyne, zadělám těsto ze všech zbývajících surovin - použiju ale jen zbytek z celkového množství syrovátky (tedy zbývajících 150 ml). Vyhnětené těsto nechám nakynout, poté z něj vytvaruji dalamánky, které ještě na pečícím papíře nechám tak půl hodiny růst a poté peču stejně jako u kvasnicové varianty.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Monique |5. prosince 2013
ukládám si Odpovědět
pajunc |26. listopadu 2013
vypadá to mooooc dobře :-) dík za recept Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!