Staňte se našimi fanoušky na:

Ovocné nákypy

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

NÁKYP HRUŠKOVÝ 1/2 bílé veky, 1/4l mléka, 1/2kg hrušek, 50g rozinek, máslo na formu; Na zálivku: 1/4l smetany, 3 vejce, lžička strouh. citronové kůry, 50g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, cukr moučka na posyp Zapékací mísu vytřete vydatně máslem, veku (případně housky) nakrájejte na plátky, rozložte do mísy a důkladně svlažte horkým mlékem. Oloupané hrušky bez jádřinců nakrájejte na slabší plátky a proložte jimi veku, každou vrstvu zasypte rozinkami. Zvlášť vyšlehejte smetanu s vejci, citronovou kůrou i oběma cukry a vlijte do mísy. Vršek poklaďte vločkami másla a pečte, podle velikosti mísy, až 40 minut na 180°C. Upečený nákyp pocukrujte. NÁKYP JABLKOVÝ 4-5 starších rohlíků, 20g rozinek, 1/8l mléka, 2 vejce, 40g másla, 40g krupicového cukru; Náplň: 300g jablek, 25g krupicového cukru, lžička mleté skořice, 20g mandlí, lžíce tuzemáku; Pěna: 2 bílky, 25g krupicového cukru; ještě máslo na vytření zapékací mísy a cukr moučka na posyp Rohlíky rozkrájejte na tenké plátky a promíchejte s rozinkami. V teplém mléce prošlehejte metličkou vejce, rozehřáté máslo i cukr, rohlíkovou směs v misce tekutinou přelijte a nechte zvolna vsáknout. Zvlášť promíchejte v další misce na tenké plátky nakrájená oloupaná jablka s dalším dílem cukru, mletou skořicí a nahrubo nasekanými mandlemi. Do máslem vytřené zapékací mísy či pekáčku rozložte nejdřív rohlíkovou vrstvu (polovina množství), pak rozložte ovocnou směs a svlažte tuzemákem. Postup zopakujte a pečte 30-40 minut na 170°C. Než se předpeče, vyšlehejte z bílků pevný sníh a zašlehejte do něj další cukr. Pěnu rozetřete na předpečený nákyp a vraťte na 10 minut do trouby - pozor, aby se pěna příliš neožehla!! Teplý nákyp nakrájejte na kostky a pocukrujte.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!