Staňte se našimi fanoušky na:

Nejhříšnější čokoládový dort

Autor receptu: vii (47 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
41× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Tenhle dort je pro opravdové milovníky čokolády. Čerpáno (jako spousta mých dalších receptů) z Apetitu. Každý rok ho peču manželovi k narozeninám, stala se z toho tradice. Kdo ho ochutnal, šílel blahem (ovšem několik dní nešel na záchod). Příprava zdá se být poněkud složitá, ale vůbec není. Naopak. Na to, že je to dort, je hotový raz-dva. Do vymaštěné dortové formy s odnímatelným dnem dáme pečící papír. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů (horkovzdušnou na 140 stupňů). 200 gr čokolády rozlámeme a vložíme do kastrůlku, přidáme máslo a lžičku kávy, kterou jsme rozpustili ve 120ml vroucí vody. Prohřejeme, až se čokoláda s máslem rozpustí. Ne moc dlouho. Mezitím si v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao. V jiné míse smícháme vejce s podmáslím. Tuto směs smícháme s moukou a rozpuštěnou čokoládou. Měla by nám vzniknout polotekutá hladká směs. Vlijeme do formy a pečeme zhruba hodinu a půl (jestli je upečeno, zkusíme pomocí špejle). Můžou se nám vytvořit na povrchu praskliny (mě teda pravidelně), ale ničemu to nevadí, ty pak zakryjeme polevou. Korpus necháme vychladnout, vyklopíme na mřížku a sejmeme formu. A teď poleva: 200 gr čokolády dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu se 2 lžícemi cukru k bodu varu a přelijeme přes čokoládu. Mícháme dohladka. Korpus rozřízneme dlouhým nožem na tři díly. Jelikož trochu klesne, zdá se to obtížné, ale věřte, dělala jsem ho už asi 7x a pokaždé se zadařilo. Táák, a teď příjde slepování dortu. Doporučuji nechat polevu malinko vychladnout, aby nebyla úplně tekutá. Když ji necháte vychladnout déle než potřebujeme (jako se mi to několikrát podařilo), zase nejde hezky roztírat po dortu...a pokud se tak stane, na chvilinku zahřejte, povolí. Trochou polevy spojíme díly korpusu, zbytkem dort přelijeme a po stranách uhladíme širokým nožem. Nebojte se, že Vám poleva nevystačí na celý dort. Já poprvé panikařila, že jí mám málo, ale není tomu tak. Opravdu vystačí na celý dort a je výtečná. Hotový dort poté ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami nebo šlehačkou, záleží, co preferujete. V chladu dort vydrží vláčný a šťavnatý 3-4 dny (píší). Nám tak dlouho nikdy nevydržel. Na porci stačí opravdu malý kousek. Je tak hutný a čokoládový, že skoro nejde polknout :-).

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Vladenka |17. června 2014
mňam - kousek by mi stačil jako ochutnávka Odpovědět
E- |17. září 2013
to bude mnamózní Odpovědět
E- |17. září 2013
hezké Odpovědět
Januse |22. července 2013
ten je úžasný Odpovědět
vii |14. července 2013
Já vajíčka s podmáslím šlehám. Ne nějak extra dlouho, ale šlehám. :-)....ať se vám podaří! Odpovědět
vii |8. července 2013
Pro krakatoa: Ano, kávy jedna lžička. Zalije se 120 ml vroucí vody a tahle uvařená káva se přilije k čokoládě a máslu a vše se nechá rozpustit. Odpovědět
PetulkaH |24. června 2013
paráda Odpovědět
Lenny |24. června 2013
miluju čokoládové Odpovědět
olma |15. června 2013
super Odpovědět
silvie.andrejkova |15. června 2013
1+++ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!