Staňte se našimi fanoušky na:

Jablečný moučník

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme máslo nakrájené na vločky, 125g cukru, obě vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a uložíme asi na 30 minut do chladu. Rozinky pokapeme calvadosem, dužinu z oloupaných jablek bez jádřinců nakrájíme na kousky a pokapeme 4 lžícemi citronové šťávy. Bílé víno se 125g cukru a skořicí přivedeme k varu, přidáme jablka a pod pokličkou vaříme při mírné teplotě cca 5 minut. Pudink rozmícháme dohladka v troše studené vody (asi 150ml - podle druhu jablek) a kompot tím zahustíme, přidáme rozinky. Ze 2/3 těsta vyválíme kruh cca 32 cm v průměru, dáme ho do vymazané dortové formy (pr.26cm) a vytáhneme přes horní okraj. Několikrát propíchneme vidličkou, posypeme strouhankou a rozetřeme po něm hustou jablečnou směs, přečnívající okraj těsta přehrneme přes jablka. Potřeme smetanou s rozkvedlaným žloutkem a zbylé těsto vyválíme opět do kruhu cca 26 cm v průměru a jablka zakryjeme (jako víkem). Kolem dokola pořádně přitiskneme a potřeme zbytkem žloutku. Po těstě lehce přejedeme vidličkou, aby na povrchu vznikl jemný vzorek, a pak ještě několikrát vidličkou propíchneme. Koláč pečeme při střední teplotě asi 50 minut. Polevu umícháme z 50g moučkového a 1 lžíce citronové šťávy, povrch moučníku potřeme a posypeme zbytkem moučkového cukru. Necháme vychladnout a uvolníme z formy. Rada: Pokud při pečení povrch hnědne příliš rychle, můžeme ho zakrýt alobalem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!