Staňte se našimi fanoušky na:

Choceňský meruňkovec

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Bílky a 3 lžíce vody vyšleháme dotuha, pak přidáme cukr (1 lžičku si odložíme) a vanilkový cukr. Jeden po druhém zašleháme žloutky, mouku smícháme s maizenou a kypřícím práškem do pečiva, a zamícháme do směsi. Dortovou formu (26cm pr.) s pečícím papírem naplníme těstem, pečeme asi 30 minut na 150°C, korpus pak necháme vychladnout. Okapané meruňky rozkrojíme na 16 tenkých plátků (ozdoba) a zbylé nakrájíme na silnější plátky. Piškot uvolníme z formy a vodorovně překrojíme. Jednu část korpusu rozdělíme na 12 kousků, druhou pokapeme apricot likérem a upevníme kolem okraj formy. Nakonec korpus obložíme broskvemi. Mléko vyšleháme se 100ml smetany a vanilkovým Créme Olé při nejnižších obrátkách. Přidáme citronovou kůru i šťávu a šleháme 3 minuty na nejvyšší obrátky. Citronový krém rozetřeme na meruňky a meruňkovec dáme na 3 hodiny do chladna. Zbytek smetany vyšleháme se lžičkou cukru dotuha a naplníme zdobičku. Dort opatrně uvolníme z formy a ozdobíme 8-mi šlehačkovými spirálkami, pak 8 trojúhelníků pocukrujeme, ozdobíme tenkými plátky meruněk a položíme je šikmo na spirálky. Hotový dáme do chladna. 1/ Místo meruněk můžeme dát broskve, a v tom případě i broskvový likér. 2/ Z korpusu nám zbudou asi 4 trojúhelníky a ty sníme zvlášť.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!