Jíme na dovolené: Co ochutnat v Chorvatsku

V minulém článku jsme otevřeli téma stravování na dovolené a z Itálie se teď přesuneme přes Jadranské moře do Chorvatska. Navštívíme tradiční konoby, ochutnáme regionální speciality, od pršutu po škampi na buzaru a spláchneme to skleničkou rakije.

Chorvatská kuchyně

Chorvatská kuchyně vychází ze slovanské tradice, ale najdeme v ní i významný vliv sousedních států. Jiné speciality tak ochutnáme ve vnitrozemí a jiné v přímořských oblastech. V těch přímořských převládají prvky italské kuchyně (převážně té benátské) a pochutnáme si na rybách, plodech moře a zelenině. Ve vnitrozemí pak vaří častěji maso s omáčkami, luštěniny a obiloviny, s vlivem rakousko-uherské kuchyně. Istrie je vyhlášená lanýži (tartufi), zejména těmi bílými z okolí městečka Motovun. Vyzkoušet je můžete například s těstovinami nebo jako náplň omelet (fritaja).
Za národní jídlo by většina Chorvatů označila sušenou šunku (dalmatinski pršut). Tuto kořeněnou vzduchem sušenou a na tenké plátky nakrájenou vepřovou kýtu si můžete dát v každé restauraci (ty tradiční jsou značené jako gostionice nebo konoba). Třeba s olivami a oblíbeným ovčím sýrem z ostrova Pag (paški sir). Jeho jedinečná chuť je výsledkem velkého množství bylin na pastvinách a mořské soli, kterou jsou louky pokropeny díky častému větru bóra.

Ryby a mořské plody

Nejoblíbenější druhy ryb dostupné v chorvatských restauracích jsou brancin (mořský vlk), orada (pražman zlatý), kovac (pilobřich ostnitý), zubatec (zubatec obecný) a osmažené srdele (sardinky). Nejčastěji se připravují čerstvě ugrilované (na žaru). Mořské plody můžete vyzkoušet také grilované nebo vařené v omáčce z rajčat, cibule a bylinek (na buzaru). Rozšířené jsou škampi (garnáti) a lignje (olihně). Ty jsou v nabídce často jako plněné (punjene) nebo pržene (smažené).
Oblíbeným jídlem z ryb je dalmatské brodeto - guláš z mořských plodů a ryb, podávaný často s kukuřičnou polentou. Jednoduchou klasikou pak crni rižot - rizoto obarvené sépiovou barvou. Vyhlášené jsou i chorvatské ústřice (kamenice/oštrige) ze zálivu Malý Ston.

Maso

V téměř každé vesnici, kterou budete projíždět, narazíte na obrovské železné grily, na kterých se otáčí oblíbené jehně na rožni (janje na ražnju). Pokud chcete vyzkoušet více druhů grilovaných mas, objednejte si mješano meso na žaru. Milovníci mletého masa si v Chorvatsku také přijdou na své. Ať již v podobě šišek (čevapčiči) nebo velkých placek (pljeskavica). Mají i možnost srovnávání, v různých oblastech se na ně masa melou a ochucují jinak. Gurmáni ocení ombolo - plátek jemně uzeného vepřového masa od kosti posypaného yzopem (bylinka) a opečeného na žhavém uhlí. Rakousko-uherskou kuchyni pak připomene pašticada - dušené hovězí maso podávané s noky nebo žgvacet - typ guláše vařený ze slepice.

Co se ještě může hodit

blitva - mangol (rostlina podobná špenátu)
mineštra - polévka ve stylu minestrone
ajvar - zeleninová omáčka (různého stupně pikantnosti)
sarma - zelné závitky s mletým masem
kulen - ostrý, kořeněný salám
kruh - chléb
burek - placka z listového těsta plněná masem nebo sýrem
štrukli - plněné a zapečené těstoviny ve stylu raviol
zagorje štrudel - moučník z plněného listového těsta (s měkkým sýrem, oříšky a medem)
rožata - dezert ve stylu karamelového pudingu
sladoled - zmrzlina
friture - koblihy

Zapijeme to vínem nebo rakijí

Chorvatská vína nejsou sice v Evropě tak vyhlášená jako ta italská nebo francouzská, ale jejich kvalita a nabídka se zvyšuje a vyberete si určitě jak z červených vín (crno vino), tak těch bílých (bijelo vino). Chcete-li osvěžující letní drink, zkuste gemišt - víno se sodovkou nebo bevanda - víno s neperlivou vodou. V opačném případě si objednejte prošek - silné dezertní víno. Na slehnutí si si stejně jako Chorvaté dopřejte rakiji (sljivovica, loza, travarica) - lihovinu ze zkvašeného ovoce a různých bylinek.

Nechystáte se do Chorvatska, nebo můžete na tamní speciality po návratu z dovolené už pouze vzpomínat? Vyzkoušejte některý z tradičních receptů a udělejte si dovolenkovou atmosféru doma.

Zpět na výpis článků Přidat k oblíbeným

Diskuse k článku

Diskuse k receptu

Další články v magazínu

TradicniRecepty.cz

Nákupní seznam


Suroviny můžete přidat do nákupního seznamu po otevření receptu.


Tisknout Vymazat