Staňte se našimi fanoušky na:

Kotlíkový (pravý Maďarský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: 6-8
Obtížnost: Snadné
Příprava: 1 hod.
Vaření: 2 hod. 20 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
150× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • celerová nebo petrželová nať
  • sůl
  • 10 kuliček pepře (celý i mletý)
  • 1000 g hovězí kližky nebo plecelce i z vepřového masa
  • cibule-500-750gr
  • 1-2 klobása (kvalitní)
  • 1/2 až 1 chilli paprička nebo feferonka
  • 3-4 papriky
  • 2 lžíce sladké papriky (mleté, i trochu pálivé)
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 kg brambor
  • 15 dkg slaniny
  • 4-5 rajčat

Pracovní postup:

Cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na slanince a sádle do sklovata až mírně růžova. Pozor! Nikdy ne do zlata, nebo hněda. To proto, že tato cibule nám guláš zahustí a proto je jí tolik. Přidáme na větší kostky nakrájené maso (cca 4-4cm). Můžete použít i více druhů masa,ale dle vaření ho postupně přidávat.Hovězí a vepřové se odlišně vaří.Nejlépe použit jeden druh.Podusíme a hojně zaprášíme paprikou. Přidáme feferonku, pepř a mírně osolíme. Z počátku dusíme na středním plameni ve vlastní šťávě (nepřipalujeme) a potom mírně podléváme vroucí vodou. Asi po 1.40 až 2. hod.(dle stáří dobytčete) přilijeme cca 3,4,5 litrů horké vody(dle množství surovin-Guláš by měl být něco jako polévka a hlavní jídlo) a přidáme na větší kostky nakrájené brambory.(jestli mám,tak dám i 2-3 snítky celerové natě svázané nití). Tu povařím asi 1 hod.Dám ji dřív jako brambory. Polévku nevařím na plné pecky,ale normálně,až mírně.Když neni celerová nať,nemusí být. Asi 15-20 min před koncem vyndám nať,dám na proužky-kolečka- nakrájenou zelenou papriku a klobásu. Po 10-ti min.přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a nakonec prolisovaný česnek. Můžeme ještě dle potřeby dolít vodu,dochutíme solí,nebo pepřem,nebo ne. Povaříme cca5-7 min. Prosím všechny lidi, nepřidávejte majoránku!Tento guláš není dršťková,ani český guláš. Majoránkou úplně zkazíte pointu této Maďarské kuchyně. Poznámka: Guláš je původně maďarský pokrm (spíš hustá polévka), tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. Gulyás je vždy podáván s čerstvým chlebem v miskách a lze ho jíst jako hlavní jídlo. Ale nejvíce chutná vařený někde v přírodě v závěsném kotlíku na ohni!

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

blanca.mysicka |23. května 2013
vypadá super ,chystám se na něj :-) Odpovědět
FOTOrecepty |15. května 2013
Moc zajímavé, doporučuji. Odpovědět
Bagorz |13. května 2013
Já jdu na něj dnes,snad se povede :-) I chleba budu péct! Odpovědět
libka.nemcova |6. května 2013
dobrutka:) Odpovědět
Dandik60 |3. května 2013
mňam Odpovědět
cesalky |3. května 2013
zajímave, originální Odpovědět
PetaDomca |3. května 2013
úplně se mi sbíhají sliny Odpovědět
Bagorz |13. dubna 2013
Lidičky,dejte vědet,jestli jste ho vařili a jak Vám chutnal :-) Odpovědět
biglol |4. března 2013
je to dobrota Odpovědět
Jirinaja |27. února 2013
vypadá báječně, už dlouho jsem chtěla ochutnat maďarský guláš a v Maďarsku ne a ne na něj narazit, až jsem vloni zjistila, že guláš je vlastně polévka :-) díky za recept, vyzkouším ho Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!