Staňte se našimi fanoušky na:

Husa - jak jí připravit

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

NADÍVÁNÍ A VÁZÁNÍ HUSY: Husu zevně i uvnitř omyjeme a dobře osušíme. Do povrchu i dutiny vetřeme sůl s pepřem a případně přidáme bylinky (měly by být ty samé co v nádivce). Dutinu naplníme nádivkou (nejlépe lžící), ale nepěchujeme jí, protože by pak mohla vytéct. Otvor sepneme párátky a pevnou nití pak uchytíme párátka do smyček, nit utáhneme a svážeme na uzel. Konce stehen k sobě svážeme nití a křídla přivážeme k trupu. Tak husa při pečení udrží tvar. NÁDIVKA: Na kostičky nakrájíme 2 oloupané cibule, 100g špeku a 200g omytých jater. Cibuli a špek opečeme na 2 lžících rozehřátého přepuštěného másla, přidáme játra, opečeme a necháme vychladnout. 4 včerejší housky nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a osmahneme dozlatova na 3 lžících rozehřátého přepuštěného másla, necháme vychladnout. I dužinu z 3 jablek nakrájíme na kostičky, všechno smícháme se 2 lžícemi rozinek, 1/2 lžičkou sušené majoránky a estragonu. Přilijeme 1/4 l drůbežího vývaru, osolíme a opepříme. Dutinu husy naplníme nádivkou a upečeme, nádivku pak vyndáme a dáme jako přílohu. PORCOVÁNÍ: Po upečení necháme husu odpočinout 5-10 minut, porcovací vidlicí odtáhneme stehna od trupu. Stehno přidržujeme vidlicí a stehenní kost oddělíme v kyčelním kloubu od trupu nožem. Uvolněná stehna odložíme. Husu nakrojíme nožem podél hřbetní kosti až k žebrům. Špičku nože vedeme po žebrech a uvolníme tak maso prsou. Maso nadzvedneme vidlicí a prořízneme ramenní kloub křídel. Uvolněná prsa odložíme. Z křídel vyprostíme kost, hrudní kost rozstřihneme nůžkami na drůbež a vyndáme nádivku. DOMÁCÍ HUSÍ SÁDLO ... - ŠKVAŘENÍ: Volný tuk z dutiny nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přidáme sádlo vyškvařené při pečení husy, zvolna škvaříme až jsou škvarky zlatavé a křupavé. - ÚPRAVA: Mezitím 2 oloupané cibule a dužinu 2 jablek nakrájíme na kostičky. Cibuli osmahneme dozlatova na 4 lžících husího sádla, přidáme jablka a podusíme asi 5 minut, přilijeme vyškvařené sádlo a povaříme asi 5 minut při mírné teplotě, necháme vychladnout.Hned jak sádlo začne houstnout, osolíme a opepříme. Pokud by úplně nezhoustlo, přimícháme trochu vyškvařeného vepřového sádla. Podle chuti můžeme přidat nasekanou pažitku nebo petrželku. Sádlo je nejlepší namazané na selském chlebu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!