Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční mandlový dort

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Mandle opražíme nasucho, 7 žloutků s 90g cukru ušleháme v teplé vodní lázni do pěny. Bílky a 50g cukru ušleháme do tuhého sněhu. Hořkou čokoládu nastrouháme s mandlemi, škrobem a sněhem vmícháme do žloutkové pěny. Těsto naplníme do dortové formy s pečícím papírem (prům. 26 cm) a pečeme asi 40 minut na 180°C (horkovzduch 160°C). vyndáme z formy a necháme vychladnout, rozkrájíme na 3 korpusy. 100g moučkového cukru s máslem utřeme do krému. 200g marcipánu smícháme se 4 žloutky a 4 lžícemi amaretta. Hmotu protřeme přes síto a přidáme k máslovému krému. Uhněteme surový marcipán s 200g moučkového cukru, hmotu rozdělíme na 2 části a vyválíme mezi fólií. Z plátů vykrojíme 2 kola (prům. 26cm). První korpus tence potřeme krémem a obložíme marcipánovým kolem. Vršek potřeme krémem a obložíme druhým korpusem. vše pokapeme 4 lžícemi amaretta. Tence potřeme krémem, přikryjeme druhým marcipánovým kolem, znovu potřeme krémem a přiložíme třetí korpus. Dort pokapeme zbylým amarettem, potřeme zbytkem krému. Dort chladíme asi 2 hodiny. Polevu připravíme podle návodu na obalu a dort s ní potáhneme, dozdobíme čokoládovými hoblinkami a marcipánovými hvězdičkami, nakonec pocukrujeme. VLASTNORUČNĚ VYROBENÉ HOBLINKY Čokoládu (případně polevu) pomalu rozpouštíme, ale nesmí být horká! V tenké vrstvě ji pak naneseme na chladnou plochu. Když čokoláda vychladne a ztuhne, seškrábeme tenkou vrstvu škrabkou, špachtlí nebo nožem tak, aby se tvořily úhledné hoblinky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!