Staňte se našimi fanoušky na:

Švestkový koláč s marcipánem

Autor receptu: Kačka2 (66 receptů)

Množství: Na 1 koláč
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 40 min.
+ chlazení

Vaření: 50 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. Máslo a mouku dejte do kuchyňského robotu, přidejte špetku soli a několika pulzy rozmixujte na drobenku. (Těsto ale můžete připravit i ručně.) Přidejte moučkový cukr a znovu krátce promixujte. Zvlášť prošlehejte žloutek se 2 lžícemi studené vody a pokapejte směs v robotu. Znovu jedním dvěma pulzy promixujte, aby se těsto začalo spojovat do větších hrudek.
  2. Vyklopte těsto na pracovní plochu a rychle zformujte do soudržné koule (moc dlouho nepropracovávejte, aby těsto po upečení zůstalo křehké). Roztlačte na silnější placku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte do chladničky nejméně na 30 minut odpočinout, můžete ho tam ale nechat až 2 dny (nebo zmrazit až na 2 měsíce).
  3. Do rendlíku dejte švestky nebo blumy, třtinový cukr a škrob a promíchejte. Za stálého míchání zahřívejte 3-5 minut, až ovoce začne měknout. Přendejte do cedníku postaveném nad mísou a nechte cca 30 minut vykapat, každých 10 minut promíchejte (příliš mnoho šťávy by vám koláč rozmočilo).
  4. Z chladničky vyndejte těsto. Rozdělte ho na 2 díly, jeden o trochu větší než druhý. Menší díl znovu zabalte a vraťte do chladu. Na lehce pomoučněné pracovní ploše větší díl těsta rozválejte zhruba na tloušťku mince, nebo na takový kruh, abyste jím mohli vyložit koláčovou formu tak, aby trochu těsta přečnívalo. Pomocí válečku přeneste plát těsta do formy o průměru cca 25 cm a vymačkejte k okrajům. Dno posypte mletými mandlemi.
  5. Okapané švestky smíchejte se 2 lžícemi vykapané šťávy (zbylou použijte jinak, třeba jako sirup) a mandlovým extraktem. Náplň dejte do formy vyložené těstem a posypte kostičkami marcipánu. Troubu předehřejte na 190 C, horkovzdušnou na 170 C. Doprostřed na rošt položte plech.
  6. Nyní udělejte na koláči mřížku. Rozválejte zbylé těsto a nařežte na cca 1,5 cm proužky. Položte je v jednom směru na koláč a nechte mezi nimi stejné mezery. Pak mezi ně postupně vplétejte kolmo zbylé proužky - postup pletení viz připojené obrázky. Ořízněte konce, abyste je zarovnali s okraji koláče.
  7. Prošlehejte bílek a okraje těsta i mřížku jím potřete. Poprašte trochou třtinového cukru. Koláč položte na plech do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Podávejte nejlépe teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Kačka2 |25. dubna 2017
Nebojte se pletení koláčové mřížky, k receptu jsem připojila fotky - návod na její vytvoření v několika krocích. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!